top of page
  • Marie-Michelle Boende i Nerja

16 juli - Jungfru Carmen - Festividad de la Virgen de Carmen


Festligheter den 16 juli


Under hela året firas olika helgon i Nerja, särskilt de som har ett beskydd över fiske eller som välsignar skörd och djurbruk.


Jungfrun Carmen, ett av helgonen som firas i Nerja den 16 juli, hyllas under hela året av alla hängivna och fiskare i församlingen i El Salvador, den vackra kyrkan som ligger på torget nära Balcón de Europa.


NärJungfru Carmens namnsdag äger rum den 16 juli så firas det med olika evenemang som pågår mellan den 15-17 juli, En av de större händelserna är en procession i havet. Det är alltid en 16 juli och samlar människor från hela Nerja och kringliggande platser. Jungfru Carmen (hennes bild/staty) åker båt från Torecillastranden, och "tågar" (eller "båtar" :)) sakta längst med kusten för att sedan gå i land på Calahondastranden.


Man kan se bilder från tidigare processioner på Nerjas turistbyrås hemsida.Jungfru Carmen procession Nerja 16 juli

Historien bakom Jungfru Carmen


Jungfru Carmen, även känd som Nuestra Señora del Carmen, har en särskild plats i hjärtan hos många invånare i kuststäder över hela Spanien. Traditionen att fira denna helgon går tillbaka till 1700-talet. Hon anses vara en beskyddare av sjöfarare och fiskare, och många ber för hennes beskydd och vägledning på havet.


En dag fylld med tradition och glädje


Firandet av Virgen del Carmen i Nerja börjar tidigt på morgonen med en vacker mässa i kyrkan El Salvador, där många troende samlas för att hylla och be till Jungfru Carmen. Kyrkan är dekorerad med blommor och ljus.


Efter mässan börjar en procession genom stadens gator. Bilden av Jungfru Carmen bärs på axlarna av hängivna troende och följs av musik, sång och applåder från åskådare. Processionen rör sig långsamt mot havet, där den mest symboliska delen av firandet äger rum.


Välsignelse av havet


Vid stranden La Torrecilla når processionen sin höjdpunkt. Här bärs statyn av Jungfru Carmen ut på en båt och förs ut till havs. Fiskare och sjömän ber för ett säkert år på havet och för god fångst. Denna ritual är en påminnelse om stadens nära band till havet och dess betydelse för samhällets överlevnad.


Fest och firande


Efter välsignelsen av havet fortsätter firandet på stranden och i stadens gator med musik, dans. Var med och fira stadens kulturarv den 16 juli!

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page