top of page
  • Martin Boende i Nerja

Allt om padel: Från ursprung till dagens padelutbud i Nerja

Padel är en racketsport som har vuxit i popularitet över hela världen, särskilt i Spanien och Latinamerika men också på senare tid, speciellt under Corona restriktionerna, i Sverige. Den är känd för sitt sociala och inkluderande format, som gör sporten tillgänglig för spelare i alla åldrar och färdighetsnivåer.Padelspelare i Nerja


En kort historik om padel

Padel uppfanns i Mexiko på 1960-talet av Enrique Corcuera, som modifierade sin squashbana för att passa den mindre utrymmet i hans trädgård, vilket resulterade i padelns födelse. Sporten spreds snabbt till Spanien och Argentina, där den snabbt blev populär. Idag är padel en av de snabbast växande racketsporterna, med miljontals entusiaster över hela världen. Tittar man på dagens världsranking så består topp 20 endast av spanska och argentinska spelare. Av topp 100 så är ca 80 spelare spanjorer. Dvs i Spanien hittar man de bästa spelarna och tränarna och de bästa svenskarna har flyttat till Spanien för att träna padel.


Spelets grunder

Padel spelas på en bana som är omkring en tredjedel av en tennisbana och är omgiven av väggar av glas och metallnät, där bollen får studsa. Det spelas alltid i dubbel, vilket gör sporten mycket social och strategisk. Racketen är solid utan strängar och bollen liknar en tennisboll men är något mjukare. Poängräkningen är densamma som i tennis, vilket gör det enkelt för nya spelare att förstå spelets gång. Padel har, till skillnad mot tex tennis, en väldigt låg tröskel för att komma igång och spela. Även personer utan bakgrund i bollsporter kan ta till sig Padel snabbt och få igång ett spel. Detta är en av anledningarna till dess populäritet.


Spela padel i Nerja

Nerja, med sitt soliga klimat och idylliska landskap, har blivit en populär plats för padelspelare. För den som besöker Nerja och vill prova på padel, finns det gott om möjligheter att hyra bana och utrustning. Många klubbar erbjuder även privatlektioner och gruppträning för att hjälpa nya spelare att komma igång samt erfarna spelare att utveckla sitt spel. Det varma klimatet gör det möjligt att spela året runt, vilket är en stor fördel jämfört med många andra platser i Europa.


Anläggningar

Det finns 3 anläggningar att spela padel på i Nerja, samtliga är utomhusbanor.


De kommunala banorna

Det finns 4 banor som drivs av kommunen och ligger vid idrottsanläggningen Piscina Y Pabellón Cubiertos, se adressen här. Här spelar man för en billig peng, 90 minuter kostar som mest 14,25€ per bana för icke-medlemmar och så lågt som ca 7,75€ för medlemmar (beroende på hur många förköpstider ni köper). Att bli medlem kostar ca 40€ och det tjänar ni snabbt in om ni spelar mycket. Boka gör ni antingen på plats eller så ringer ni anläggningen på +34 951 322 085. Man kan också boka via kommunens hemsida (för tillfället funkar det bara att betala fullt pris via hemsidan dvs 14,25€ för 90 min).
La Raqueta

Klassiska Club de Tenis y Padel la Raqueta är när detta skrivs (mars 2024) till salu och därför har de tyvärr stängt restaurangen. Men banorna är fortfarande igång och där kan ni spela både tennis (3 banor) och padel. De har 1 glasbana (pista de cristal) och 1 betongbana (som kallas "el muro"). Boka gör ni genom att besöka anläggningen eller genom att ringa +34 952 520 948. På La Raqueta kan ni även ta lektioner med den mycket härliga och duktiga fransmannen Philippe. Hör av er till oss så förmedalar vi kontakten till Philippe.
Parador

Hotell Parador har två banor (betongbanor) som bokas via att ringa till hotellet på +34 952 520 050 eller genom att besöka hotellet. På Parador huserar den mycket trevliga svensken Sebastian som både ger privatlektioner, grupplektioner, och anordnar den så kallade välgörenhetspadeln veckovis. Genom Sebastian får ni också tillgång till ett nätverk på ca 250 svenskar som ni kan spela med/mot. Vill ni träna och spela med Sebastian så hör av er till oss så förmedlar vi kontakten.
Övriga banor i närheten av Nerja

Har ni bil under er vistelse i Nerja så finns det flera padelanläggningar inom 20 minuter som är värda ett besök.


Padelbanor i Frigiliana

Vackrare läge för en padelbana får man leta efter. Banorna i Frigiliana, framröstad som den vackraste byn i Spanien, ligger vid en ravin i utkanten av byn. Boka gör ni genom appen Playtomic. De två banorna ligger ca 10 min med bil från Nerja.Padelbanor i Torrox

Complejo tenis y pádel Ferrara i Torrox, ca 15 min med bil från Nerja, erbjuder 5 padelbanor och 4 tennisbanor. Boka genom att ringa +34 952 539 876 eller genom att besöka anläggningen.


Padelbanor i La Herradura

Las Palomas Pádel i La Herradura, ca 20 min från Nerja, drivs av den trevliga engelskan Ruth. Här finnes ni tre banor som bokas via telefon +34 670 673 169 eller genom ett besök på anläggningen. Ruth anordnar även turneringar och andra event. På dessa banor kan ni ta lektioner av Jony som gått padelutbildning i Granada. Hör av er till oss så förmedlar vi kontakten.

Padelbanor i Velez Málaga

I Velez Málaga, ca 25 min med bil från Nerja, finns två inomhusanläggningar som passar bra vid regniga dagar. Anläggningarna är Padelfly med 4 inomhusbanor och In Motion Padel Club.


Padelbanor i Torre del Mar

Vals Sport Axarquia, ca 25 min med bil från Nerja, erbjuder 7 padelbanor.


Övrigt om padel i Nerja

Padel är en sport som förenar människor, och i Nerja har den hittat en blomstrande gemenskap. Oavsett om du är en erfaren spelare eller bara nyfiken på att prova något nytt, erbjuder Nerja fantastiska möjligheter att utforska denna fascinerande sport. Med dess vänliga atmosfär och utmärkta faciliteter är Nerja den perfekta platsen att dyka in i padelns värld.

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page