top of page
 • Marie-Michelle Boende i Nerja

Flytta till Spanien - Boende i Nerja - så går det till

Uppdaterat: 11 apr.

Fastigheter - köpa lägenhet eller hus i Nerja

Det kan kännas oroligt att köpa ett boende såväl i sitt egen hemland, men kanske desto mer i ett annat land. Hur gör man för att hitta rätt, hur fungerar det med mäklare, juridik, banklån med mera? Har du kommit hit så har du hittat helt rätt. Vi kommer att guida dig genom proceduren och intervjua personer som köpt sitt hem i Nerja.


Ett eget hem i soliga Nerja

Nerja, med sin förtrollande kustlinje och avslappnade livsstil, har blivit ett eftertraktat resmål för de som söker ett permanent eller semesterboende - ett hem i solen. Stadens fastighetsmarknad blomstrar, med ett brett utbud av bostäder som passar olika behov och budgetar.


Fastighetsmäklare i Nerja

Att navigera i Nerjas fastighetsmarknad kan vara en utmaning. En uppsjö av svenska mäklare, lokala firmor och internationella spelare finns på plats.


I Spanien fungerar fastighetsmäklarbranschen lite annorlunda jämfört med Sverige, och det finns några viktiga skillnader att notera, särskilt när det gäller säljmäklare och köpmäklare. Här är en översikt.


Säljmäklare

 • Öppen eller ensamrätt: Till skillnad från i Sverige, där säljaren ofta ger en mäklare ensamrätt att sälja en fastighet, är det vanligt i Spanien att en säljare anlitar flera mäklare samtidigt. Detta kallas för en öppen lista. Det finns dock möjlighet att ge ensamrätt till en mäklare, vilket kallas "exklusivt uppdrag", men det är mindre vanligt. Det är vanligt att om man har en "förstemäklare" men att denne samarbetar med andra mäklare för större exponering.

 • Provision: Mäklarprovisionen i Spanien är vanligtvis högre än i Sverige och kan variera beroende på området och fastighetens värde. Provisionen betalas av säljaren när fastigheten säljs.

 • Roll: Säljmäklaren marknadsför fastigheten, ordnar visningar, förhandlar priser och hjälper till med att slutföra försäljningen.


Köpmäklare

 • Köpmäklare: I Spanien har konceptet med köpmäklare (también conocidos como "personal shopper inmobiliario" o "agente del comprador") blivit alltmer populärt. En köpmäklare arbetar uteslutande för köparen och inte för säljaren, vilket skiljer sig från den traditionella modellen där mäklaren vanligtvis representerar säljaren.

 • Tjänster: Köpmäklaren söker efter fastigheter som uppfyller köparens kriterier, genomför förhandlingar, hjälper till med juridiska frågor och kan även bistå vid själva köpprocessen. Detta är särskilt värdefullt för internationella köpare eller de som inte är bekanta med den lokala marknaden.

 • Provision: Köpmäklaren tar också en provision, som vanligtvis är en procentandel av köpeskillingen eller en fast avgift, och denna kostnad betalas av köparen.


Skillnader och likheter:

 • Representation: En av de största skillnaderna är att i Spanien kan mäklare representera antingen säljaren, köparen, eller ibland båda, medan i Sverige är det mer vanligt att mäklaren representerar säljaren.

 • Flera Mäklare: Det är också vanligare i Spanien att flera mäklare arbetar med att sälja samma fastighet, vilket kan öka exponeringen men också komplicera kommunikationsprocessen.

 • Juridisk Hjälp: På grund av de juridiska komplexiteterna och variationerna i lagstiftning mellan olika regioner i Spanien, är det ofta rekommenderat att både köpare och säljare anlitar juridisk hjälp utöver mäklartjänsterna.


Bank - låna på bank i Sverige eller Spanien?

Att låna till ett boende i Spanien innebär viktiga överväganden oavsett om lånet tas i Sverige eller via en spansk bank. Varje alternativ har sina för- och nackdelar beroende på din personliga ekonomiska situation, dina behov och planer. Här är några saker som kan vara bra att ha i åtanke.


Låna i Sverige

Fördelar:

 1. Bekant rättslig miljö: Att låna pengar i Sverige innebär att du hanterar en rättslig och finansiell miljö som du är bekant med, inklusive klara villkor och konsumenträttigheter.

 2. Ingen valutarisk: När du lånar och betalar av lånet i samma valuta som din inkomst minskar du valutarisken.

 3. Svensk kundservice: Att ha tillgång till banktjänster och kundservice på svenska kan underlätta kommunikationen och förståelsen för lånevillkoren.

Nackdelar:

 1. Lånebelopp begränsat av svensk inkomst: Lånebeloppet kan begränsas av din inkomst i Sverige, vilket kan påverka hur mycket du kan låna för att köpa en fastighet i Spanien.

 2. Kunskap om spansk fastighetsmarknad: Svenska banker kanske inte har samma expertis eller lokalkännedom om den spanska fastighetsmarknaden, vilket kan påverka lånevillkoren eller rådgivningen du får.


Låna i Spanien

Fördelar:

 1. Lokal expertis: Spanska banker (i Nerja) har djupgående kunskap om den lokala fastighetsmarknaden och kan erbjuda skräddarsydda låneprodukter för fastighetsköp i Spanien.

 2. Lokal valuta: Att låna i euro och betala av lånet i samma valuta som fastigheten minskar valutarisken om du tjänar din inkomst eller har tillgångar i euro.

 3. Fördelaktiga villkor: Vissa banker kan erbjuda fördelaktiga lånevillkor för personer som är bosatta i Spanien eller som planerar att bli det.

Nackdelar:

 1. Valutarisk: Om du har din inkomst i svenska kronor men ditt lån i euro, utsätter du dig för valutarisk, vilket innebär att förändringar i växelkursen kan påverka din återbetalningskapacitet.

 2. Juridiska och språkliga utmaningar: Att navigera i den spanska banksektorn kan innebära juridiska och språkliga hinder, särskilt om du inte är flytande i spanska eller inte är bekant med det spanska rättssystemet. Dock har många spanska banker engelskspråklig personal som kan hjälpa till.

 3. Skatter och avgifter: Att ta ett lån i Spanien kan medföra ytterligare skatter och avgifter, och det är viktigt att förstå dessa kostnader och hur de påverkar det totala lånet.


Sammanfattning:

Valet mellan att låna i Sverige eller Spanien för ett boende i Spanien beror på en rad faktorer, inklusive din ekonomiska situation, var du tjänar din inkomst, din bekantskap med det spanska språket och rättssystemet, samt din tolerans för valutarisk. Det är viktigt att noggrant överväga de potentiella för- och nackdelarna och, om möjligt, konsultera med finansiella rådgivare eller experter som är kunniga om båda marknaderna för att fatta det bästa beslutet för din situation.


Juridik - en advokat då man köper bostad i Nerja

När det gäller avtal och påskrift av själva bostaden så behöver du en jurist. Juristen kan hjälpa till vid själva överföringen av pengar då köper ska genomföras, avtalet med mera. Juristen följer med, tillsammans med mäklare till Notarien, som är den som fastställer själva köpet.


I Nerja finns flera jurister som talar engelska.


Ett brett utbud av fastigheter

Oavsett om du är ute efter en charmig lägenhet med havsutsikt, en rymlig villa eller ett pittoreskt radhus, har Nerja något att erbjuda. Här hittar du allt från små till stora lägenheter och hus, i city eller på landet runt omkring. Nerja har någonting för alla.


Långtidsuthyrning

För de som inte är redo att köpa finns det gott om möjligheter till långtidsuthyrning. Det finns både privatpersoner som hyr ut såväl som företag eller byråer som specialiserar sig på att hitta boende för expats och andra som önskar tillbringa längre perioder i denna soliga del av Spanien.

Att investera i fastigheter eller planera en långtidsvistelse i Nerja erbjuder inte bara en plats att bo, utan en livsstil där du kan njuta av det bästa av vad Medelhavet har att erbjuda. Med sitt milda klimat, vänliga gemenskap och rika kultur är Nerja en idealisk plats att kalla sitt hem.
21 visningar0 kommentarer

Kommentarer


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page