top of page
  • Marie-Michelle Boende i Nerja

Cruces de Mayo i Nerja

Uppdaterat: 23 maj

Las Cruces de Mayo i Nerja – En fest med utsmyckade kors, blommor, tradition och gemenskap

I charmiga spanska Nerja så firas varje år en festival som kallas för "Cruces de Mayo". Denna festlighet, som har sina rötter i slutet av 1800-talet, är både ett infirande av våren, likt Valborgsmässoafton, samt ett kulturellt fenomen i regionen, med särskild betydelse i Nerja, Frigiliana och Maro.


Cruces de Majo i Nerja 2025

Här lägger vi ut program för Cruces de Mayo i Nerja 2025 så snart det blir publicerat. Se 2024 års program längre ner i inlägget.


Ursprung och legend om Cruces de Mayo

Fiesta de las Cruces, eller "korsens fest", firas den 3 maj i många delar av Spanien och Latinamerika. Dess ursprung är religiöst förankrade i den bysantinska kejsarinnan Sankta Helenas legendariska sökande efter det kors på vilket Jesus dog. Dock har festivalen även kopplingar till hedniska traditioner som introducerades i Spanien under Romarrikets tid, liknande firandet av Valborgsmässoafton. Enligt legenden, under det sjätte året av kejsar Konstantin den stores regeringstid, stod Konstantin inför barbarer vid Donau. Han såg en natt ett kors i skyn med orden "In hoc signo vincis" (Med detta tecken skall du segra). Konstantin lät tillverka ett kors och förde det framför sin armé, vilket ledde till en enkel seger. Efter sin återkomst till staden, och med insikten om korsets betydelse, lät Konstantin döpa sig till kristen och beordrade uppförandet av kristna kyrkor. Han sände sin mor, Sankta Helena, till Jerusalem för att finna det äkta korset, vilket hon slutligen gjorde efter att ha testat tre kors över sjuka och döda, där det äkta korset hade helande krafter. Vördnaden för det äkta korset, och användningen av bitar från det som reliker, började vid denna tid. Sankta Helena dog i bön för att alla kristna skulle fira minnet av dagen då korset återfanns.


Cruces de Mayo i Spanien

I Spanien, särskilt i Córdoba, samlas olika grupper – ofta knutna till religiösa brödraskap som organiserar processioner under påskveckan – för att dekorera ett stort kors med blommor. De väljer en vacker plats, som en torg eller gata, och dekorerar även området runt korset med typiska och traditionella föremål såsom en gitarr, ett broderat sjal, gamla lerkrukor och till och med en gammal symaskin. För korset tillhörande Hermandad de Nuestra Señora del Carmen, "Havets drottning", använder de fisknät och fiskeredskap. För San Isidro, "plogmannens helgon", inkluderar de grödor och traditionella matvaror.

Dessa föremål, som påminner om det förflutna och stadens traditioner, arrangeras till en konstnärlig uppvisning som lockar många besökare. Även om det vanligtvis är brödraskapen som står för dekorationerna, kan även grupper av vänner och grannar, ungdomsgrupper eller välgörenhetsorganisationer komma samman för att skapa dessa vackra evenemang.Cruses de Mayo i Nerja, ett utsmyckat kors på torget framför kyrkan


Så började traditionen med Cruces de Mayo i Nerja

Enligt lokalbefolkningen så började traditionen i Nerja som en fest natten till den första maj, där unga män från byn samlades för att sjunga serenader till de unga kvinnorna. Detta var känt som "echar los mayos".


Cruces de Mayo i Córdoba

Även då Córdoba är en bit ifrån Nerja så är det värt att nämna att festivalen är särskilt stor i Cordoba. Har du möjlighet att åka dit i början av Maj så kommer du att se Cruces de Mayo i full blom. Varje "barrio" (kvarter) har sitt eget utsmyckade kors och de tävlar om vilken barrio som till slut vinner. Det är folkfest i hela staden och en härlig upplevelse.


Cruces de Mayo, Korsens fest, i Córdoba, april 2023 (där firar man hela veckan lång)


Kors med fantastiska blomsterarrangemang i Nerja

Under Cruces de Mayo pryds Nerjas gator och torg med fantastiska blomsterarrangemang. Dessa kors dekoreras inte bara med blommor utan också med färgglada mantones de manilla (traditionella sjalar) och andra typiska tillbehör. Varje kors blir som ett altare, ett konstverk i sig, skapat av lokalbefolkningen som lägger ner otaliga timmar på att fånga essensen av Cruces de Mayo.


Musik, dans och mat under Cruces de Mayo i Nerja

Festivalen är också en fest för sinnena, där musik och dans spelar en central roll. Folkdansgrupper i traditionella kläder kan framföra danser som är specifika för området, vilket skapar en festlig atmosfär som engagerar både lokalbefolkning och besökare. Maten som serveras är lika traditionell som festligheterna själva. Besökare kan njuta av lokala delikatesser som är typiska för just denna dag såsom exempelvis "Miel de caña", nísperos (Japansk mispel, mispelfrukter, mispel eller loquatfrukter - kärt barn har många namn), sötpotatis och andra små tapas.


Cruces de Mayo 2024 i Nerja

Cruces de Mayo i Nerja är mycket mer än en kulturell fest; det är en dag då staden samlas för att fira sin historia, sina traditioner och sin gemensamma identitet. Det är en dag fylld med glädje, färg och tradition som lockar besökare från när och fjärran för att uppleva den unika atmosfären och värmen från Nerjas invånare.


Program för Cruces de Mayo, de 3 maj, 2024 i Nerja

Las Cruces de Majo 3 maj

Det kommer vara 12 kors och" altare" i Nerja och Maro den 3 maj. Det kommer dessutom vara smakprov av "arropía" och lokalt vin samt dansgrupper och musikuppträdanden.


Detta kan du förvänta dig:


  • Programmet börjar kl 17:00

  • 12 kors i Nerja och Maro

  • Arropía och vinprovningar


Program Cruces de Mayo Nerja och Frigiliana 2024


Balcón de Europa (Europabalkongen)

17:00 - CPA-kören.

17:30 - Narixakören

18:00 - Peña Nerjeña-kören.

18:30 - Frigiliana-gruppen (Ángela)

19:00 - Mirabrás Associationen (Dani)

19:30 - Acompasarte Akademin

20.00 - Christian David Callejón Dansakademi

20:30 - Nerjas och Maros körer och dans


Program fram till 22:00 - Slut på festligheterna


Program i Maro - Cruces de Mayo 2024


17:00 - Föreställning av José Fernández

17:30 - Christian David Callejón Dansakademi

19.00 - Alboreá Akademin

19:30 - Asociationen för grannar "de Las Protegidas de Nerja"

20:30 - José Fernández underhåller.


Program fram till 22:00 - Slut på festligheterna


Karta där du finner korsen

Sabores de Malaga i början av maj

På Europabalkongen kommer Cruces de Mayo även att sammanfalla med "Sabores de Malaga" (ca 3-5 maj). Ett event där utställare från region Malaga säljer olika lokala smaker såsom ost, enkla maträtter, vin, öl och mm. Väl värt ett besök! LÄS MER OM SABORES DE MALAGA.

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page