top of page
  • Martin Boende i Nerja

Fira Påsk i Nerja

Uppdaterat: 23 maj

Påsken i Spanien är en stor och viktig högtid där hela veckan firas i städer landet runt. Denna heliga vecka, Semana Santa på spanska, firas med att statyer av Jesus och Maria bärs runt i så kallade "processioner" eller parader i städerna.


Program påsk i Nerja

Här lägger vi ut program för påsken i Nerja.


Se program för Påskfirandet 2024 i Nerja längre ner i denna blogpost.


Typisk prosession i Nerja under påsken med Jesus

Trots att religion spelar en allt mindre roll i många spanjorers liv fortsätter påsken att vara en mycket stor offentlig uppvisning av Spaniens religiösa rötter med processioner över hela landet. Varje procession har sin egen betydelse och stämning och är kulmen på mycket arbete av de olika brödraskapen som spelar en så integrerad roll som en del av varje stads firande.


Påsken i Malaga


En av de mest kända och största Påskfiranden och processioner sker i Málaga, bara 45 min bilfärd från Nerja, men Nerjas firande går verkligen inte av för hackor det heller.

Mer om påsken i Nerja


I Nerja är 'Brödraskapet för Jesus Kristus av Nazaret' och 'Brödraskapet för vår Fader Jesus och Heliga Maria av den skyddslösa' bara två av organisationerna som, tillsammans med andra, tar på sig viktiga roller under en av stadens största årliga festivaler, genom att arrangera processioner av religiösa personer genom Nerjas smala gator. Dettaa evenemang är djupt rotade i hundratals års tradition och kombinerat med den starka kristna symboliken i varje ritual skapar de en mycket stark atmosfär. Kombinationen av folkmassorna som står längs med varje paradväg, rökelse, musik spelad av det kommunala bandet och de vackra, smala gatorna i Nerja gör det till en vacker syn för alla besökare medan de är här och erbjuder en sida av denna vackra havs- och sandstad som du kanske inte förväntar dig när du planerade din resa hit.


Procession i Nerja på påsken


Detta får du inte missa under påsken i Nerja


Om du vill fira påsk i Nerja så får du inte missa processionen på Påskdagen som passerar genom Calle Carretas. Detta är en gata i gamla stan, bortom turistmassorna kring Balcon de Europa, där invånarna linjerar den smala gatan med röd matta och täcker den med nyplockade örter som oregano och timjan för processionen att passera över.


Mer om påsken i Spanien…


Här kommer en kort genomgång av termer och information som förhoppningsvis kommer att bidra till påskupplevelsen och ge dig en uppfattning om vad du ser när en procession passerar.

Tronos: Tronerna är hjärtat i varje procession och kallas på spanska för 'Tronos', vilket bokstavligen betyder 'tron'. Varje evenemang har vanligtvis två troner, ett för en staty av Jesus Kristus och ett annat för Jungfru Maria. Beroende på processionen kan dessa centrala delar vara ganska extravaganta med färska blommor och ljus som omger idolen. Tronerna är väldigt tunga, i de stora städerna kan de väga flera ton vilket innebär att de bara kan bäras korta sträckor innan bärande, som kan bestå av upp till hundra personer, behöver vila. Du kommer också sannolikt att se åskådare kasta blomblad över tronderna när de passerar, särskilt under påskdagens parader.

Costaleros: Dessa är medlemmar i den organiserande brödraskapet som bär tronerna genom gatorna. De grupperas framför och bakom tronerna samt längs sidorna. Lyftning och sänkning samordnas via en serie klockringningar och de bär vanligtvis kläder som matchar resten av brödraskapets medlemmar. Ibland, särskilt under påskdagens procession, kommer en välsignelse att skrikas ut av en enskild Costalero till vilket de andra kommer att svara genom att skrika 'Viva, Viva, Viva!'.

Cofradias: Dessa är brödraskapen som utgör en integrerad del av påsken. De äger och underhåller statyerna och flytetygen som används under festperioden och organiserar processionerna som äger rum. Det är en betydande ära att vara en del av ett av de lokala brödraskapen (det finns flera) där medlemskap traditionellt överförs från en familjemedlem till en annan.

Blåsorkester: Den här tiden på året är särskilt hektisk för de kommunala blåsorkestrarna som deltar i många processioner. Varje tron följs av sin egen musikaliska eskort vilket öppnar upp för orkestrar från grannstäder att delta. I Nerjas firanden inkluderas ofta organisationer från Velez-Malaga.

Nazarenos: Detta är män, kvinnor och barn klädda i rockar som föregår tronerna och ofta bär en lykta eller ljus och ibland går barfota. De går i par med övervakare kända som 'Diputados de Tramo' som rör sig bland dem för att hålla alla organiserade. Nazarenos är ofta lite förbryllande för besökare tack vare den spetsiga hatten (Capirote) som de bär, vilket är mer allmänt förknippat med Ku Klux Klan (KKK) som antog dräkten tidigt i organisationens historia dvs här har KKK tyvärr stulit sin stil från denna religiösa tradition. Huvan är till för att dölja ansiktena på Nazarenos och visa deras skam över korsfästelsen.

Saeta: Vid förplanerade punkter längs med processionens rutt äger Saetas rum, en sång av flamencons "cante hondo" (djup sång) genre sjungen av en äldre eller särskilt respekterad medlem av byn eller staden. I Nerja äger en av dessa ofta rum på Balcon de Europa och en annan halvvägs längs med Calle Pintada. Dessa är ofta särskilt rörande delar av processionen och är väl värt att se.


Typiskt påskfirande i Nerja med processioner och vitklädda personer med vita huvor

Program Påsken 2024 i Nerja


LÖRDAG 23 MARS: PARAD MED SMÅTRONER

Schema: processionen börjar klockan 17:00 vid porten till kyrkan El Salvador vid Europabalkongen med en välsignelse av församlingsprästen Antonio Jesús Carrasco.

Resplan: Turen börjar på Paseo Balcón de Europa, C/ Puerta del Mar, C/ Pintada, C/ de la Cruz, C/ Ánimas, C/ Granada, Plaza Cavana och C/ Carmen, och sedan tillbaka till kyrkan El Salvador.

PALMSÖNDAG 24 MARS

11:30: Palmvälsignelse vid dörren till kyrkan Ermita de las Angustias där församlingsprästens ger sin välsignelse. Plats: Ermita de Nuestra Señora de las Angustias

12.00: Högmässa.

19.00: Högmässa.


ONSDAG 27 MARS

19:30: Processionsparad: Nuestro padre Jesús Cautivo y María Santísima de los Desamparados 2024.

SKÄRTORSDAG 28 MARS

19:00: Santos Oficios y Hora Santa en el monumento.

20.00: Procession - Nuestro padre Jesus Nazareno y María Stma. de la Esperanza (vår Fader och hopp, Jesus Kristus).

LÅNGFREDAG 29 MARS

11:00: Tillbedjan vid monumentet.

13:00: Via Crucis bredvid monumentet (Via Crucis kallas den väg Jesus gick från platsen där Han blev pryglad fram till berget Golgata där Han blev korsfäst).

18:00: Heliga ämbeten.

20.00: Processionsparad - Santo Entierro y María Santísima de los Dolores (Jesu begravningsprocession).

PÅSKAFTON 30 MARS

10:00 - 19:00: Vördnad för Santo Cristo de la Virgen de las Angustias (vördnad för den Helige och korsfäste Jesus).

19.00: Påskvaka.

PÅSKDAGEN 31 MARS

10:30: Högmässa.

12:00H: Processionsparad - Jesus Resucitado y Maria Santísima de la Asunción (Jesu uppståndelse). Se bild nedanför vilken väg processionen tar.

19.00: Högmässa.


Översikt över vilken väg processionen tar de olika dagarna:
Program påsk 2024 i Nerja - semana santa 2024

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page