top of page
  • Marie-Michelle Boende i Nerja

Möt Malva som berättar om hur det är att studera, jobba och ta körkort i Nerja, Spanien

Uppdaterat: 11 apr.

Möt Malva som bott i Nerja, Spanien två gånger. Första gången hon bodde i Nerja med sin familj var 2020 då hon var 16 år och gick i gymnasiet i Sverige vilket motsvarade 4o de ESO i Spanien. Andra gången hon bodde i Nerja var hon 18 år, studerade komvux på distans och tog körkort samt jobbade i Spanien. Här berättar hon om hur det var att studera, jobba och ta körkort i Spanien, Nerja, enligt hennes egen erfarenhet.
Vad fick dig att bestämma dig för att flytta till Nerja för att studera och jobba?


Min familj och jag hade en lägenhet i Nerja och trivdes väldigt bra där. Vi har åkt dit på lov och semester sedan 2015.


En dag bestämde vi oss för att flytta dit ett tag, dels för att fly mörker och kyla i Sverige och dels för att vi älskar Spanien och Nerja.


Hur förberedde du dig inför din flytt till Nerja, både praktiskt och känslomässigt?


Såklart var det svårt att lämna släkt och vänner för ett tag, men Spanien är så nära så det var en trygghet att veta att vi ses snart igen. Rent praktiskt var det väldigt enkelt, bara se till att ha pass, packa väskan och dra.


Hur var det att studera på gymnasiet i Nerja jämfört med dina tidigare erfarenheter i Sverige?


Första gången vi flyttade till Nerja så var jag 16 år och fick börja en skola i Nerja som heter "Sierra Almijara". Där gick jag i klass 4:o (cuarto) de ESO (vilket motsvarar ungefär 1an på gymnasiet). Det var en väldigt liten skola där majoriteten bara pratade spanska, och få om någon kunde engelska (inklusive lärarna), därför var det viktigt för mig att lära mig spanska.


Fördelen var att det gav mig en push till att lära mig spanska. Nackdelen var att det var ganska svårt att få vänner i början, innan jag lärt mig mer spanska. Andra skillnader var att jag behövde ta med lunchlåda och de hade endast en rast - vilket var på lunchen.


Vad det gäller betyg var det ungefär samma svårighetsgrad som i Sverige. Dock gick jag i klass A, inriktning fysik, matematik och franska, vilket försvårade för mig att få bra betyg (inte mina favoritämnen). I denna skola, vid detta tillfälle, rankade man också eleverna utifrån deras betyg, högst till lägst. De som hade högst betyg gick i A klassen (där jag hamnade pga att det bara fanns plats i den klassen), och de hade högst press på sig. De som hade lägst betyg gick i E klassen, och de hade minst press på sig.


Du har även erfarenhet att läsa på Komvux på distans?


Ja, andra gången vi flyttade till Spanien så hade jag gått klart gymnasiet, men eftersom jag gick mitt sista år på gymnasiet i USA så fick jag läsa in några ämnen såsom svenska och samhällskunskap. Så blev det att jag sökte Komvux på distans i Sverige och det var väldigt lätt att "ta med sig" till Nerja.


Detta var definitivt najs. Samma upplägg som på gymnasiet i Sverige, men jag kunde sitta hemma i soffan och studera. Jag hann också göra annat på dagen så som att jobba, träna, sola eller hänga med kompisar. Jag kunde sitta hemma och plugga i soffan vilket sparade tid och pengar på transport. Jag slapp även störas av andra elever. Och sist men inte minst jag kunde ha sovmorgon om jag ville det :)


För mig passade det bra att plugga på distans, men jag kan tänka mig att det kan vara svårt att hitta motivationen när man inte har något som pushar en till att studera.


Vilken typ av arbete hade du vid sidan av dina studier? Hur hittade du ditt extrajobb?


Jag jobbade halvtid på en turistbyrå där jag var ansvarig för utflykterna. Jag trivdes jättebra! Detta jobb hittade jag via vänner till familjen.


Hur balanserade du arbete, studier och fritid under din tid i Nerja?


Jag jobbade på förmiddagarna, sedan hade jag ofta fritid på dagen, och pluggade på kvällen. För mig funkade det väldigt bra.


Vilka kulturella skillnader märkte du mest av under din tid i Nerja?


Allting går i ett väldigt lugnt tempo, vilket jag gillar. Spanjorernas mattider skulle jag säga är lite annorlunda, det är frukost ca kl. 10, lunch ca kl. 14, tapas ca kl. 18 och middag vid 22-23 tiden.


Hur anpassade du dig till det spanska sättet att leva och vilka tips har du för andra som vill göra detsamma?


Se till att lära dig lite basic spanska är mitt tips. Det underlättar mycket om du kan lite när du kommer hit.


Hur tillbringade du din fritid i Nerja? Finns det några speciella platser eller aktiviteter du rekommenderar?


Jag gick på dans ett tag i Almuñécar vilket var väldigt roligt! Utöver gillade jag att vara på stranden. I Nerja finns massvis med stränder men min favorit är Burriana. Om du är något som älskar dans är Spanien rätt ställe för dig, det finns nämligen massvis med möjligheter till dans.


Hur var det att vara ung och bo i Nerja? Hur var det sociala livet och ungdomskulturen?


Generellt är populationen lite äldre i Nerja, men under lov brukar det finnas mer ungdomar. Om du gillar att gå ut och festa finns det några klubbar och barer på Titti frutti torget och runtomkring. Det som är positivt i Nerja är att det är relativt säkert, så du behöver inte vara rädd om du går ut, men se till att alltid vara minst två i alla fall.


Det är också ganska nära till Malaga eller Marbella om du vill gå ut i en lite större stad någon gång.


Hur gick processen till att ta körkort i Spanien? Var det något speciellt du behövde tänka på som utländsk medborgare?


Som svensk medborgare behövde man först och främst skaffa ett "grönt kort" som visade att jag var boende i Nerja. Detta kunde man få om man t.ex jobbade i Spanien, vilket jag gjorde. Själva processen till körkortet var relativt enkel och billig.


Hur skiljer sig körkortsutbildningen i Nerja från den i Sverige, enligt din upplevelse?


Jag har aldrig tagit körkort i Sverige men jag har hört att det är relativt dyrt. I Nerja kostade varje körlektion (vardera ca 1,5 timme) ca 25€.


Från min upplevelse var de väldigt petiga med uppkörningen i Malaga så man måste se till att förbereda sig väl.


Ta körkort i Spanien - på spanska?

Så gick det till för Malva att ta körkort i Spanien steg för steg


  1. Du behöver vara bosatt i Spanien, dvs du behöver ha ett NIE-nummer (som ett personnummer för utlänningar) och även ett boendesertifikat (Cetrificado de Residencia). Det kan vara lite krångligt, men inte omöjligt! Jag hade ett jobb i Spanien, vilket var ett av kriterierna för att kunna ansöka om boendesertifikatet, men det finns andra kriterier som du kanske uppfyller som gör att du kan ansöka. Här finns länkar och instruktioner på Engelska. Du kan även be om information på turistbyrån i Nerja.

  2. Ta kontakt och skriv in dig på en körskola. I spanien får man inte övningsköra privat, allt är via körskolan, så det kan vara en bra idé att övningsköra lite privat i Sverige först om man ha möjlighet.

  3. Jag fick skriva övningsproven (på körskolans datorer) och teoriprovet på engelska. Det kan vara värt att kolla med körskolan om de erbjuder det. Dock så är mkt direktöversatt i texten, så det är inte alltid så lätt att förstå engelskan på övningsproven.

  4. Uppkörningen är på spanska. Övningskörningsläraren talade inte så mkt engelska, och det är faktiskt bra för när man kör upp i Malaga så kommer de ge instruktioner på spanska. Du måste alltså kunna så pass mkt spanska så att du förstår körläraren samt uppkörningsledarens instruktioner.


40 visningar0 kommentarer

Comentarios


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page