top of page
Marie-Michelle Boende i Nerja

Möt Martin som köpt boende i Nerja och bott i Nerja med familj

Uppdaterat: för 4 dagar sedan



Hur länge har ni haft en bostad i Nerja?

Sedan sommaren 2015.


Vad lockade dig till att köpa boende just i Nerja?

Nerja lockade först och främst för att det är en väldigt vacker plats. Dessutom är klimatet här det bästa i Europa (även om grannbyn Torrox officiellt har fått denna ”utmärkelse”) med varmare klimat på vintern än resten av Costa del Sol och svalare på sommaren då södra Spanien i övrigt har väldigt varmt.


Prisnivån på bostäder i Nerja är även den fortsatt mycket lägre än tex Marbella. Dessutom är prisnivån på restauranger och tjänster (som tex hyra av solstol, massage, frisör mm) forfarande på en låg nivå och många gånger hälften av det du får betala i Marbella.


Sen finns det mycket att göra här, allt från att spela padel till otaliga vandringsleder i bergen, vattensporter av olika slag till att bara ta det lugnt på någon av alla stränder eller njuta på någon av de många fina restaurangerna. Sist men inte minst så lockade Nerja för att det är en populär plats för både svenskar, skandinaver, tyskar, fransmän och spanjorer att vara på så det är enkelt att hyra ut sin bostad här om man vill det. Trots detta så finns det en genuin spansk kärna med genuina lokala spanjorer som bor här så Nerja har verkligen behållt sin spanska själ och kultur.


Hur länge har du tänkt på att köpa boende utomlands innan du bestämde dig för Nerja?

Vi hade funderat ganska länge att köpa något i Spanien. Kanske i ca 5 år. Jag bodde i Madrid ett år i slutet av 90-talet och pluggade på högskolan där och trivdes väldigt bra med det. Sedan, efter att jag bildat familj, bodde jag 6 månader i Cádiz under 2007 med min fru och två av våra barn (vårt tredje barn var inte född då). Det gav ytterligare mersmak. Dessutom semestrade vi många år efter det på Solkusten och fick en ungefärlig känsla över var vi ville bo och var vi inte ville bo.


Hur gick din sökprocess till när du letade efter boende i Nerja?

Tyvärr finns det inget motsvarande Hemnet i Spanien som är lika heltäckande, även om några siter som tex Idealista.com täcker en hel del bostäder. Därför hjälper det ofta att komma i kontakt med en mäklare som du litar på och som kan hjälpa dig hitta en bostad efter dina önskemål och krav. Min fru kom i kontakt med Anders på Spanska Fastigheter i Nerja och bokade upp en antal visningar med honom. Sedan köpte hon en biljett till mig över första majhelgen 2015 och sa till mig att ”kom inte hem utan en bostad”, haha. Så det hjälpte mig att ha en målinriktad fru som vet vad hon vill.


Den lägenhet som vi till slut köpte var inte en av dem vi hade bokat in innan utan en lägenhet som hade kommit ut på marknaden bara några dagar innan jag anlände i Nerja. Trots att den låg över vår budget så kollade jag på den. Efter att jag kommit hem till Stockholm igen så tittade vi igenom alla filmer på husen/lägenheterna och bestämde oss för den lägenhet som vi ännu äger idag. Valet föll på denna lägenhet på grund av läget, som i vår mening är Nerjas bästa läge.


Kan du beskriva köpprocessen? Vilka steg ingick och hur lång tid tog det?

Precis som i Sverige börjar köpprocessen med att köpren lägger ett bud. I Spanien är utgångspriset ett önskepris och i de flesta fall lägger man därför ett bud som ligger under utgångspriset. Hur mkt under ni ska gå beror väldigt mycket på objektet, hur länge det varit ute mm men ca 20% under utgångspriset är inte ovanligt. Därefter så blir det precis som i Sverige en förhandling med ägarna och eventuellt väntan på andra budgivare. I vårt fall fanns det ingen annan budgivare även om vi hörde om en tysk som var väldigt intresserad som var på väg ner för att titta på lägenheten. De flesta räknar med att slutpriset landar på ca 10% under utgångspriset (men igen, det skiljer sig väldigt mycket mellan objekt - så var inte rädda att lägga ett ”skambud”).


Något som skiljer sig från Sverige är att ofta ingår möblerna i köpet, men kolla upp detta innan ni lägger bud. Det kan också vara så att varken ni eller ägarna vill ha kvar möblerna och då kan ni lägga ett lägre bud men samtidigt erbjuda att ta hand om bortförsel mm. När ni kommit överens om priset så lägger ni 10% i handpenning. Ni skall ni också komma överens om datum då köpet ska gå igenom och ni ska överta nycklarna till huset. Allt detta hjälper mäklaren till med. Ni kommer också behöva en spansk advokat som tar hand om allt pappersarbete. Mäklaren kan ofta rekommendera någon ifall ni inte redan jobbat med någon.


Alla pengatransaktioner kan ske via advokaten ifall det känns tryggare än att betala direkt till säljaren/mäklaren. På köpdagen, då resterande belopp skall betalas in och ni skall få nycklar, så samlas ni, köpren, mäklaren, och säljaren, hos notarien i Torrox (om ni köper i Nerja med omnejd) för att skriva på köpeavtalet och få nycklarna. Avtalet är skrivet på både svenska och engelska. Detta med advokat och notarie är något som skiljer från processen i Sverige där banken och mäklaren sköter allt. Ni får också räkna med ett påslag på köpeskillingen på mellan 8-12% för skatter, advokatkostnader, och kostnad för notarie. Med det sagt så brukar man ha som fingervisning att slutpriset på bostaden hamnar på ungefär det belopp som objektet ligger ut för i annonsen (minus prutning, plus skatter och avgifter).

Vilka utmaningar stötte du på under köpprocessen och hur övervann du dem?

Det var väl inte några specifika utmaningar förutom att processen är annorlunda än hemma i Sverige, men vet man bara om detta så blir det inga överraskningar. Under vårt senaste köp, då vi köpte ett dödsbo, så drog processen ut på tiden pga att arvet skulle gå igenom, men förutom att övertagandet av bostaden flyttades fram två gånger så var det inga större överraskningar.


Vilka råd skulle du ge till någon som överväger att köpa boende i Nerja utifrån din erfarenhet?

Besök några mäklarfirmor och känn efter vilka som ger dig förtroende och kanske framförallt kommunicerar snabbt och på ett bra sätt. Dessa skulle jag använda.


Hur var det att anpassa sig till livet i Nerja efter ditt köp?

Det var inga problem. Vi hade som sagt redan erfarenhet att bo i Spanien sedan tidigare så vi visste vad vi hade att vänta oss. Förutom familj och vänner saknar vi inget med Sverige. Och får man längtan efter sill och hårt bröd så finns både Hemlängtan och Iranzo där de säljer svenska matvaror. Dessutom är det enkelt att skaffa vänner genom att olika grupper för tex padel, vandring mm.


Vilka är de största kulturella skillnaderna du har upplevt jämfört med Sverige?

Det finns såklart många kulturella skillnader, tex vilka tider man äter lunch och middag (14 och 22 i Spanien), och därmed när restaurangerna har öppet, till hur välplanerade vs. spontana saker och ting är (mer spontant och mindre planerat i Spanien). Vi har dock väldigt bra erfarenheter av tex både sjukvård och hantverkare som ofta faktiskt fungerar bättre än hemma i Sverige.


Hur har ditt dagliga liv och rutiner förändrats sedan du flyttade till Nerja?

Framförallt var vi utomhus mycket mera i Nerja än vad vi är i Sverige. Det är naturligt eftersom vädret är så mycket bättre. Även barnens rutiner ändrades och handlade också mer om att hitta på saker utomhus än att sitta hemma på rummet med telefonen/paddan.


Hur skulle du beskriva samhället och grannskapet där du bor?

Nerja är en genuin spansk stad med spanjorer som har bott här i generationer. Lägenheten vi köpte bor det mest utlänningar som tokar, engelsmän, svenskar eller spanjorer som har det som semesterbostad. Nu har vi även köpt ett radhus som ligger i ett spanskt område där det är mer blandat men med mycket permanenta spanjorer som bor där.


Har du några tips för att integreras och bygga ett socialt nätverk i Nerja?

Ja, börja spela padel eller gå och träna på Box Nerja eller liknande ställen. Och framförallt, lär dig spanska! A och O för att komma in i ett samhälle är att lära sig det lokala språket.


Hur hanterar du underhåll och skötsel av din fastighet i Nerja?

Vi har haft hjälp av olika personer. Just nu hjälper frun till vår portvakt oss med städning mellan gäster.


Kan du dela med dig av några oväntade kostnader eller ekonomiska överraskningar som kom med ditt boende i Nerja?

Som beskrivet tidigare så tillkommer det ca 8-12% av köpeskillingen i form av skatter och avgifter. Andra oväntade kostnader är skatt som tillkommer för utlänningar för att du äger en bostad plus skatt de dagar du inte hyr ut din bostad. Du får såklart även betala skatt för hyresinkomster och för en revisor att sköta din ekonomi (som behövs för att göra allt rätt - annars kan du bli straffbeskattad med ganska höga belopp).


Vad är dina favoritaspekter av att bo i Nerja?

Livet som är så mycket enklare än Sverige, speciellt Stockholm där tempot är väldigt högt. Klimatet och prisnivån på mat och tjänster påverkar också positivt.


Finns det några lokala pärlor eller upplevelser i Nerja som du särskilt uppskattar?

Ja, massor. Jag hänvisar till dessa inlägg om aktiviteter i Nerja för massor av tips.


Har ditt köp i Nerja påverkat dina långsiktiga livs- och boendeplaner?

Absolut! När vår yngsta dotter är stor nog så ser vi oss själva bo i Nerja större delen av året. Vi planerar för att det även ska fungera med våra respektive jobb.


Ser du detta som ett långsiktigt hem eller mer som en investering eller semesterbostad?

Från början så var det mer som en investering och semesterbostad. Men nu ser vi Nerja som vårt långsiktiga hem om några år.


Vilket är ditt bästa minne sedan du flyttade till Nerja?

Oj, det finns väldigt många. Ett som sticker ut på senare år är då vi firande min födelsedag förra året och åkte ut på en tur med en katamaran från Torre del Mar. Väl ute på Medelhavet så fick vi sällskap av väldigt många delfiner som simmade och hoppade kring båten. Det var en fantastisk och väldigt speciell upplevelse.


Om du hade möjlighet att göra om processen, finns det något du skulle göra annorlunda?

Egentligen inte. Det är dessutom bättre att blicka framåt än att titta bakåt. Men kanske att vara ännu modigare i att lägga skambud och ha is i magen när du genomför ditt bostadsköp. Man behöver inte ha bråttom här, processerna är långa.