top of page
  • Marie-Michelle Boende i Nerja

Midsommar San Juan i Nerja 23 juni

Uppdaterat: 5 juli

San Juan, eller Johannes Döparens dag, är en underbar festkväll i Spanien och Nerja. Den firas runt midsommarafton och markerar sommarsolståndet, den längsta dagen på året.


San Juan-festivalen i Spanien och midsommarafton i Sverige infaller ungefär samtidigt, men inte exakt på samma datum varje år. San Juan firas natten mellan den 23 och 24 juni, vilket är en fast datum varje år. Midsommarafton i Sverige infaller alltid på en fredag mellan den 19 och 25 juni. Den svenska midsommaraftonens datum kan variera från år till år, eftersom det alltid är den fredag som ligger närmast sommarsolståndet. Båda högtiderna firar på ett sätt sommarsolståndet.


Generella traditioner i Spanien på San Juan

Firandet av San Juan är särskilt populärt i kustregioner där människor samlas på stränderna för att delta i festligheterna. Några av de vanligaste traditionerna inkluderar:


Brasor: Att tända brasor är en central del av San Juan-firandet. Elden symboliserar rening och förnyelse, och det är vanligt att se människor hoppa över lågorna för att få tur och skydd mot onda andar.

Fyrverkerier: Fyrverkerier lyser upp natthimlen och markerar höjdpunkten av firandet, ofta vid midnatt.


Brasa på San Juan i Nerja

Havsdopp: Många tar ett midnattsdopp i havet, vilket tros tvätta bort otur och ge ett år av hälsa och lycka.

Mat och musik: Festen inkluderar också mycket mat, dryck och musik, där människor dansar och sjunger långt in på natten​.


San Juan i Nerja

San Juan i Nerja firas på stränderna! Hela Playa Playaso och Burriana fylls av människor med sina familjer, vänner, strandtält, mat, musik och dans.


En av höjdpunkterna är midnattsdoppet. Vid midnatt springer många ner till vattnet för att symboliskt rena sig och välkomna det nya året med hälsa och lycka.


Matstånd och barer längs Burrianastranden erbjuder oftast traditionell spansk mat och dryck, inklusive grillat kött, fisk och skaldjur samt sangria och lokala viner. Men många tar med sig egen mat och dryck. Playa playaso är inte lika kommersiell.


Den officiella brasan, med fyrverkerier och levande musik, äger rum på Burriana-stranden vid midnatt.


Under festivalen i San Juan är camping officiellt tillåten på stränderna El Playazo och Burriana. Normalt kan du bara campa på Burriana på själva natten den 23:e och måste packa upp senast följande morgon, men på Playazo kan du stanna lite längre, normalt från morgonen den 22:e till kvällen den 24:e.


Bra att veta (obs inte uttömmande lista)

  • Det är förbjudet att ansluta elektrisk utrustning till det allmänna elnätet. Eventuella elkablar får inte korsa vägar eller gångvägar.

  • Man får inte sätta upp någonting som kan beskrivas som en "nattklubb"/disco, inga för stora/kraftfulla högtalare.

  • Musik är förbjudet mellan kl. 03.00 och 10.00 den 24 juni.

  • Man får bara elda natten till den 23 och fram till kl 05 den 24 juni.

  • Allt material som campare tar med till stranden måste städas undan.

  • Det rekommenderas för allmän säkerhet och strandanvändning att campingplatser lämnar minst två meters mellanrum mellan varandra.


San Juan i Nerja är en oförglömlig upplevelse - vi ses där!

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page