top of page
  • Martin Boende i Nerja

Nerjagrottorna - Europas största grottsystem

Grottorna i Nerja, även kända som Cueva de Nerja, är den sevärdhet som Nerja är mest känd för i konkurrens med Europabalkongen (Balcón de Europa). Nerjagrottorna ligger ovanför grannbyn Maro, som tillhör Nerja kommun, och har en väldigt spännande historia. Utforska Nerjagrottorna och upptäck den fascinerande kombinationen av Gud's skapelse och en härlig historia som väntar under jordens yta.


Nerjagrottorna


Nerjagrottornas historia

Nerjagrottorna är utan tvekan en av Gud's mest spektakulära skapelser. Dessa fantastiska grottor utgör ett imponerande grottsystem med enorma kammare och imponerande droppstensformationer, där några sträcker sig upp till hela 34 meter i höjd. Med en längd på nästan 5 kilometer, är detta grottsystem en fascinerande labyrint av underjordiska gångar och kamrar som lockar besökare från när och fjärran. Den naturliga skönheten i Nerjagrottorna förblir enastående, men det är inte bara dess storlek som imponerar. Denna fantastiska plats bär också på ett rikt historiskt arv. Grottorna bildades för miljoner år sedan och har under årens lopp fungerat som hem för mänskliga samhällen. Arkeologiska fynd, såsom skelett och grottmålningar, vittnar om människors närvaro från så tidigt som cirka 25 000 före vår tideräkning, och fram till bronsåldern.


Nerjagrottorna: En episk upptäckt av fem ungdomar

Historien om Nerjagrottorna börjar med en episk upptäckt år 1959 av fem unga pojkar från Maro. Deras nyfikenhet och äventyrsanda ledde dem till ingången av vad som visade sig vara ett förhistoriskt underverk dolt under marken. Denna upptäckt öppnade dörrarna till en värld fylld av grottmålningar, skelett och antika artefakter. Det var den 11 januari 1959 då de fem unga pojkarna; Miguel Munoz Zorilla, Manuel Munoz Zorilla, Francisco Navas Montesino, Jose Luis Barbero de Miguel och Jose Torres Cardenas, från den lilla byn Maro nära Nerja först upptäckte ingången till grottorna. Miguel Muñoz Zorilla, som då var 14 år, berättar att alla i Maro kände till att det fanns underjordiska gångar uppe i bergen. Miguel, Manuel, Francisco och deras kompisar skickades hit av sina mammor för att samla ved. De kom också för att jaga de tusentals fladdermöss som visade sig i skymningen. Men den kanske största drivkraften var en helt annan; att hitta den skatt, som enligt rykterna, morerna (dvs muslimerna) hade lämnat efter sig och gömt, då de flydde landet i slutet av 1400-talet efter nästan 800 år på den Iberiska halvön. De upptäckte en håla med fladdermöss. Eftersom en enorm mängd av fladdermöss kom ut ur hålan så förstod de att det måste finnas en större utrymme längre in. Ingången var dock täckt av stalaktiter och stalagmiter. Med verktyg och mod återvände pojkarna till hålan följande dag, den 12 januari 1959, och efter att de knackat bort stalaktiterna och stalagmiterna möttes de av en otrolig syn: ett enormt grottlandskap sprängfyllt med historia och mysterium. Pojkarna, i dag pensionärer, beskriver att det var som att kliva in i en saga från Tusen och en natt när de upptäckte och klev in i grottorna. Trots sina rädslor utforskade de grottorna i det svaga ljuset från sina ficklampor, och fann allt från grottmålningar till skelettrester. Skelleten skrämde dem till en början då de trodde de kom från nutida människor som gått vilse i grottsystemet. Skeletten visade sig dock vara förhistoriska. Denna enastående upptäckt, som fortfarande betyder oerhört mycket för staden Nerja, var en tillfällighet som förändrade deras liv för alltid.Efter att ha delat sin upptäckt med en skeptisk publik, fick de till slut en lärare att följa med dem till grottorna. Denna händelse markerade början på Nerjagrottornas resa till att bli en av Spaniens mest populära turistattraktioner och satte Nerja på kartan. Idag, femtio år senare, är grottorna fortfarande en av Nerjas mest betydelsefulla landmärken. Genom denna djärva handling av dessa ungdomar har Nerjagrottorna blivit en symbol för mod och forskning, och dess historia fortsätter att fascinera och inspirera människor från hela världen.

Utforska skönheten och skatterna i Nerjagrottorna

Besöket till Nerjagrottornaen, en av Europas mest imponerande naturfenomen och Spaniens tredje mest besökta sevärdhet med ca 500 000 besökare årligen, erbjuder en unik möjlighet att utforska skönheten och mysteriet hos detta grottsystem. Även om endast en fjärdedel av grottorna är tillgängliga för besökare, sträcker sig deras inflytande långt utanför dess väggar och fortsätter att fascinera och inspirera människor från hela världen.


Med imponerande kammare och stora droppstensformationer, sträcker sig grottornas naturliga skönhet över nästan 5 kilometer. Guidade turer tar besökare genom de olika kamrarna och berättar om grottornas historia på flera språk, vilket ger en rik upplevelse för alla som besöker.

Magi, Musik och Mänsklig historia

Nerjagrottorna är inte bara en plats för naturälskare och historieentusiaster, utan också en arena för kulturella evenemang. Den enastående akustiken i grottorna har gjort dem till en perfekt plats för konserter och musikfestivaler och varje år samlas tusentals människor för att njuta av klassiska konserter och andra evenemang i denna unika miljö under den årliga festivalen. Se Just nu i Nerja för aktuella konserter och andra evenemang.

Planera ditt besök till Nerjagrottorna

För att underlätta tillgången för besökare, skapades en ingång till grottorna redan 1960, som tillsammans med de två naturliga ingångarna möjliggör enkel tillgång till detta naturfenomen.


För att njuta av den bästa upplevelsen vid Nerjagrottorna, är det bra att vara förberedd. Bär bekväma skor och ta med en varm tröja, eftersom temperaturen är förhållandevis sval (ca 17-18 grader året runt) inne i grottorna. Ta med din kamera för att fånga de fantastiska vyerna, men kom ihåg att använda blixtfria inställningar för att respektera grottornas känsliga miljö. Boka gärna din biljett innan ditt besök här där det även finns uppdaterade öppettider. Ni kan upptäcka grottan själva eller ta en guidad tur antingen med en guide eller via hörsnäckor. Ett besök i grottorna i Nerja tar ca 45 min - 1 timme.

Ett ovärderligt tips för den som planerar ett besök till Nerjagrottorna är att välja att utforska dem under lågsäsongen, helst strax innan stängningsdags. Det möjliggör en helt unik och nästan andlig upplevelse - att vandra runt i grottorna i ensamhet. Den sällsamma lugn och stillhet som infinner sig när du har vissa sträckor av grottorna helt för dig själv är något som är svårt att sätta ord på. Det är som att bli ett med den uråldriga miljön, att känna historiens vingslag svepa förbi medan du tar varje steg genom de tysta kamrarna. Att välja att besöka Nerjagrottorna under lågsäsongen kan helt klart vara ett av dina mest minnesvärda och rofyllda ögonblick under din resa.

Avslutande tankar

Nerjagrottorna är mer än bara en turistattraktion; de är ett fönster till vår förhistoriska förflutna och en påminnelse om Gud's magnifika skapelse. Att besöka dessa grottor är en upplevelse som inte bara berikar ens sinne utan också ger en djupare förståelse för människans plats i världen. Utforska Nerjagrottorna och upptäck skönheten och mystiken i denna fantastiska plats.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page