top of page
  • Marie-Michelle Boende i Nerja

San Isidro Nerja

Uppdaterat: 23 maj

San Isidro - fest i Nerja 15 maj

Under San Isidro-festivalen i Nerja som infaller varje år den 15 maj, så förvandlas staden till en livlig folkyra där ett stort och färgstarkt tåg (Romería) tågar genom staden ända till Maro.


Dagen börjar med en mässa i kyrkan på Europabalkongen (Balcón de Europa) och sedan färdas en staty av helgonet, monterat på en enkel kärra, hela vägen till Maro och Nerjagrottorna.


Längs processionen deltar lokala bönder med sina tjurar, var och en ackompanjerade av dekorerade vagnar och hästekipage. De olika häststallen är representerade med ryttare samt deras häster som är uppklädda dagen till ära. Tåget är en spektakulär syn, en fest av färger och ljud, där musik och dans fyller gatorna.


Processionen är realtivt lång och det kan ta tre till fyra timmar att nå Nerjagrottorna. Den når vanligtvis grottorna runt 14:30 med en formell tidtabell över evenemang som börjar någon timme senare med olika utmärkelser som ges till ryttare, vagnar med flera.


Väl framme i Maro (utanför Nerjagrottorna) är det folkfest med en stor marknad och festplats som pågår hela dagen och in på småtimmarna. Kvällen som börjar med en relativt traditionell känsla går så sakteliga över till mer modern musik med dans och fest.


Marknadsstånden erbjuder allt möjligt. Man kan äta mat, köpa godis, glass och dricka. Det brukar vara musikuppträfande och dans samt ett gigantiskt partytält med dans. Vid hästhagen finns också uppträdanden, hästtävlingar och prisutdelningar. Denna fest bjuder in både ung och gammal att delta i firandet, vilket skapar en unik gemenskap och glädje som är kännetecknande för San Isidro i Nerja.


Längst med gatorna i Nerja och Maro så sitter människor på uteserveringar eller med picnic för att se festtåget passera och sedan kan man ta en buss till Nerjagrottorna från Nerja (om man inte orkar gå).


Program San Isidro Nerja 2025

Här publicerar vi program för San Isidro nerja 2025 så snart det blir publicerat.Bilder från San IsidroSan Isidro, från Helgon till Folkfest

San Isidro Labrador är Spaniens kanske mest älskade helgon, särskilt vördad av bönder och jordbrukare. Han föddes i Madrid runt år 1070 och levde ett liv i ödmjukhet och hårt arbete, vilket gjort honom till en symbol för jordbruksarbetare över hela Spanien och i Latinamerika. San Isidro är känd för sina mirakler och sin djupa fromhet och firas den 15 maj varje år. Det är en dag fylld med festligheter, religiösa processioner och, i många fall, ett tillfälle för samhällen att visa upp sin lokala kultur och tradition.


San Isidro i Madrid

I Madrid, där San Isidro är stadens skyddshelgon, är festligheterna särskilt storslagna. Firandet sträcker sig över flera dagar och inkluderar allt från mässor och processioner till konserter och en rad folkevenemang. Madrilenare klär sig ofta i traditionella kostymer; män i "chulapo" och kvinnor i "chulapa". Dessa kläder kompletteras med de typiska vita näsdukarna med röda prickar, och inte sällan ser man folk dansa "chotis", en traditionell dans från Madrid. Det är en fest som visar stadens djupa historiska rötter och levande kultur.


San Isidro, traditionen i Nerja

Trots att den största festen till San Isidros ära hålls i Madrid, firas denna dag med stor entusiasm även i kuststaden Nerja, belägen i regionen Andalusien. I Nerja tar firandet av San Isidro en egen lokal prägel som speglar både stadens och regionens unika kultur. Traditionellt sett samlas invånarna för en procession som för helgonets staty genom staden. Statyn, vackert dekorerad med blommor, bärs genom gatorna till ljudet av traditionell musik och följs av festklädda Nerjaborna.


San Isidro helgonet och festen

San Isidro-dagen är mer än bara en hyllning till ett helgon; det är en dag då samhällen över hela Spanien – från Madrids livliga gator till Nerjas charmiga kustlinje – samlas för att fira sin kulturella identitet och sina traditioner. I Nerja, precis som i Madrid, ger San Isidro-dagen en möjlighet för alla att komma samman och fira med stor glädje och gemenskap. Oavsett om det är genom processioner, mat, musik eller dans, är San Isidros fest en dag då tradition och samhörighet står i centrum.


Schema / Program San Isidro 2024, 15 maj


11:00 Mässa i El Salvadorkyrkan på Balcon de Europa.

12:00 Föreställningar utanför kyrkan följt av processionen/festtåget (Romería)

14:30 ca Ankomst till grottorna.

Fest resten av kvällen


73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page