top of page
 • Marie-Michelle Boende i Nerja

Söka sjukvård i Nerja, Spanien (som svensk)

Vid akut nödsituation, ring 112. Observera att informationen nedan är enligt våra efterforskningar och erfarenheter, men kan komma att ändras över tid. Vid akut nödsituation, ring alltid 112.


Nerja, med sin charmiga kustlinje och avkopplande atmosfär, har blivit en populär destination för både svenska turister och svenska långtidsboende. Att veta hur man navigerar i sjukvårdssystemet som utlandssvensk i Spanien och i Nerja kan vara bra om olyckan är framme. Här är en guide för dig som ska söka sjukvård i Nerja, oavsett om du är i Nerja på semester eller bor här längre.Föreställer en glad Sjuksköterska i Nerja


Sjukhus i Nerja


Offentlig sjukvård i Nerja

Det finns bara en plats för offentlig sjukvård i Nerja, det är Centro de Salud, som är öppet dygnet runt.

 • Mer information om Centro de Salud och öppettider, telefonnumer inklusive akutnummer - här.


Offentlig sjukvård för dig som är på semester

I Spanien erbjuds offentlig sjukvård till alla EU-medborgare som har ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) (som du beställer från Försäkringskassan innan du åker). I Nerja kan du besöka lokala hälsocentraler, Centro de Salud, som erbjuder grundläggande medicinsk behandling och akutsjukvård. Det är viktigt att ha med ditt EHIC samt ett pass eller nationellt ID-kort. Du kan ringa dit i förväg och boka en tid eller komma akut. De har öppet dygnet runt.


 • Mer information om Centro de Salud och öppettider, telefonnummer inklusive akutnummer - här.

 • Europeiskt sjukförsäkringskort. Enklast är om du beställer kortet innan resan och tar med dig kortet, men du kan också lösa det i efterhand. Du kan läsa mer om det här.


Offentlig sjukvård för dig som är boende i Nerja

Du kan gå till Centro de Salud för att skriva in dig och få en läkarkontakt samt beställa tid. Du ska ta med dig ditt NIE-nummer samt om du är resident så kan du ta med dig ditt resident-kort (Certificado de Residencia) och ditt Tarjeta Sanitaria Europea.


Privat sjukvård i Nerja

För snabbare service och snabbare tillgång till specialistläkare kan du välja privat sjukvård. Det finns en uppsjö av privata kliniker i Nerja där du kan få behandling mot direkt betalning eller via privat sjukförsäkring. Du ser dem i city och många gånger står det att de har läkare eller sjukhuspersonal som talar svenska och/eller engelska. Se platser nedan.


Privat sjukvård för dig som är på semester

Du kan kontakta din hemförsäkring för att se om besök hos läkare ingår när du är på utlandssemester, oftast ingår det. Det kan också hända att du har en reseförsäkring om du betalat med ett kreditkort där läkarbesök ingår. Om du har en försäkring så kan du gå till vilken läkarmottagning som helst i Nerja. När vi gått till läkaren så ber de ibland om försäkringsnummer så att de kan begära kostnaden för besöket direkt av ditt försäkringsbolag och du slipper betala på plats eller begära tillbaka pengar själv.


Privat sjukvård för dig som är boende i Nerja

Har du en privat sjukförsäkring så kan du se vad som ingår i den för att besöka privata läkare och mottagningar i Nerja.


Dokumentation

För turister

 • Europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) för tillgång till offentlig sjukvård. Läs mer.

 • Ditt försäkringsnummer om du har en reseförsäkring (som tex hemförsäkring, kortförsäkring, eller privat vårdförsäkring) för privat sjukvård.

 • Personlig identifiering som pass eller nationellt id-kort


För boende i Nerja

 • Tarjeta Sanitaria Europea, ditt NIE-nummer och/eller Certificado de Residencia.

 • Försäkringsnummer om du har privat sjukförsäkring (som tex hemförsäkring, kortförsäkring, eller privat vårdförsäkring) och söker vård privat.


Var kan man söka sjukvård i Nerja?


Andra tips

 • Apotek i Nerja är välutrustade och farmaceuter kan erbjuda rådgivning och vissa mediciner utan recept. Ett apotek som har bra öppettider och bra utbud är detta precis bredvid Centro de Salud. Där kan man också få information vilket apotek i Nerja som har jouröppet på vilka datum.

 • Det är viktigt att alltid ha med sig en lista över aktuella mediciner och en medicinsk historia på engelska eller spanska, särskilt om du har befintliga hälsotillstånd.


Vid akut nödsituation, ring 112. 


Har vi missat någonting - vill du tipsa oss? Mejla gärna med din input och dina tips:


540 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Bli först med det senaste i Nerja!

Tack! Du får nu nyheter från oss!

bottom of page